The Effect of NaOH Concentration and Acetylation Time on Synthesis of Kepok Banana Peel Cellulose Acetate
Abstract
The high production of kepok banana is generating a significant amount of peel waste, contributing to environmental pollution. To address this issue, an innovative solution is the conversion of kepok banana peel into cellulose acetate as raw material for membrane production. Therefore, this research aimed to manufacture kepok banana peel cellulose acetate using varying concentrations of 1%, 1.5%, and 2% NaOH solvent, with acetylation times of 2 hours and 2.5 hours, respectively. The optimal results were achieved using 1% NaOH with kepok banana peel cellulose content of 56.07%. Furthermore, the best acetylation time occurred at a duration of 2.5 hours, producing a cellulose acetate content of 38.23% and a 2.3% degree of substitution (DS). These results suggested that the optimal combination for producing membrane from kepok banana peel is 1% concentration with an acetylation time of 2.5 hours, classifying it as cellulose diacetate.
Keywords
Full Text:
DOWNLOAD PDFReferences
BPS. (2022). Produksi Pisang Di Indonesia dari Tahun 2013-2017.
Mirwan, A., Indriyani, V., & Novianty, Y. (2018). Pembuatan Membran Ultrafiltrasi Dari Polimer Selulosa Asetat Dengan Metode Inversi Fasa. Konversi, 6(1), 11. doi: 10.31213/k.v6i1.14
Alvianto, D., Nurhadi, F. A. A., Putranto, A. W., Argo, B. D., Hermanto, M. B., & Wibisono, Y. (2022). Sintesis dan Karakterisasi Membran Selulosa Asetat dengan Penambahan Antibiofouling Alami Ekstrak Bawang Putih. ALCHEMY Jurnal Penelitian Kimia, 18(2), 193. doi: 10.20961/alchemy.18.2.57199.193-204
Novianti, P., & Setyowati, W. A. E. (2016). Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Kepok Sebagai Bahan Baku Pembuatan Kertas Alami Dengan Metode Pemisahan Alkalisasi. Prosiding Seminar Nasional Pendidikan Sains, 459–466.
Zhaafirah, H., & Fitriyano, G. (2017). Pengaruh Kecepatan Pengadukan Terhadap Rendemen dan Identifikasi Selulosa Asetat Hasil Asetilasi dari Limbah Kulit Pisang Kepok. Jurnal Universitas Muhammadiyah Jakarta, 008(November), 1–8.
Seto, A. S., & Sari, A. M. (2013). Pembuatan Selulosa Asetat Berbahan Dasar Nata De Soya. Konversi, 2, 1–12.
Syamsu, K., & Kuryani, T. (2014). Cellulose acetate biofilm production from microbial cellulose nata de cassava. E-Jurnal Agroindustri Indonesia, 3(1), 126–133.
Nurhayati, N., & Kusumawati, R. (2014). Sintesis Selulosa Asetat dari Limbah Pengolahan Agar. Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan, 9(2), 97. doi: 10.15578/jpbkp.v9i2.103
Asparingga, H., Syahbanu, I., & Alimuddin, A. H. (2018). Pengaruh Volume Anhidrida Asetat Pada Sintesis Selulosa Asetat dari Sabut Kelapa (Cocos nucifera L.). Jurnal Kimia Khatulistiwa, 7(3), 10–17.
Gaol, M., Sitorus, R., Yanthi, S., Surya, I., & Manurung, R. (2013). Pembuatan Selulosa Asetat Dari Α -Selulosa Tandan Kosong Kelapa Sawit. Jurnal Teknik Kimia USU, 2(3), 33–39. doi: 10.32734/jtk.v2i3.1447
Lismeri, L., Zari, P. M., Novarani, T., & Darni, Y. (2016). Sintesis Selulosa Asetat dari Limbah Batang Ubi Kayu. Jurnal Rekayasa Kimia dan Lingkungan, 11(2), 82–91.
Silitonga, N., Tarigan, N., & Saragih, G. (2019). Pengaruh Konsentrasi NaOH pada Karakteristik α-Selulosa dari Pelepah Kelapa Sawit. Jurnal Ready Star, 2(1), 103–108.
Kanani, N., Wardono, E. Y., Hafidz, A. M., & Octavani, H. R. (2018). Pengaruh Konsentrasi Pelarut Terhadap Proses Delignifikasi Dengan Metode Pre-Treatment Kimia. Teknika: Jurnal Sains dan Teknologi, 14(1), 87. doi: 10.36055/tjst.v14i1.5863
Darmawan, M. T., Elma, M., & Ihsan, M. (2018). Sintesis Dan Karakterisasi Selulosa Asetat Dari Alfa Selulosa Tandan Kosong Kelapa Sawit. Jukung (Jurnal Teknik Lingkungan), 4(1), 50–55. doi: 10.20527/jukung.v4i1.4658
Souhoka, F. A., & Latupeirissa, J. (2018). Sintesis dan Karakterisasi Selulosa Asetat (CA). Indo. J. Chem. Res., 5(2), 58–62. doi: 10.30598//ijcr.2018.5-fen
Hariani, P. L., Riyanti, F., & Kurniaty, A. (2019). Modification of cellulose with acetic acid to removal of methylene blue dye. Journal of Physics, 1282, 1–8. doi: 10.1088/1742-6596/1282/1/012079
Article Metrics
Abstract has been read : 223 timesDOWNLOAD PDF file viewed/downloaded: 0 times
DOI: http://doi.org/10.25273/cheesa.v6i2.17294.85-94
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.