PELATIHAN PENGOLAHAN ALPUKAT MENJADI KERUPUK
DOI:
https://doi.org/10.25273/jta.v7i1.10062Keywords:
Avocado crackers, Afa-afa Village, Kerupuk Alpukat, Kelurahan Afa-afaAbstract
Abstract. This Community Service (PkM) aims to provide training for inhabitant of Tidore Islands, Afa-Afa Village, to process avocados into crackers. Avocado was chosen because this fruit is very abundant in Afa-afa, even avocados often rot when the harvest season comes, another reason because this fruit has a high nutritional value. Therefore, this activity is the initiation of processing avocados into products that have a higher economic value or selling value. This training was held on July 24, 2021. The parties involved were the PkM team from Khairun University, Inhabitant of afa-afa Village. The number of participants is 24. PkM method are the opening ceremony, presentation of training materials, discussions for sharing between presenters and participants, as well as direct demonstrations on how to make crackers. Second, the product is avocado crackers. There are two results of this PkM, first is the description of the method and the description of the product. The product is avocado crackers. The hallmark of this crackers is the presence of a bitter taste in the crackers, the way to counteract the bitter taste is to add sugar to the cracker dough or you can also add wet sugar after the crackers are fried.
Abstrak. Kegiatan pengabdian kepada Masyarakat (PkM) ini bertujuan untuk memberikan pelatihan kepada masyarakat Kepulauan Tidore Keluarahan Afa-Afa guna mengolah alpukat menjadi kerupuk. Alpukat dipilih karena buah ini sangat melimpah di daerah Afa-afa, bahkan seringkai buah alpukat membusuk jika musim tiba, alasan lain karena buah ini memiliki nilai gizi yang tinggi. Oleh karena itu kegiatan ini sebagai inisiasi pengolahan alpukat menjadi produk yang memiliki nilai ekonomis atau nilai jual yang lebih tinggi. Pelatihan ini dilaksanakan pada tanggal 24 Juli 2021. Pihak yang terlibat adalah tim PkM dari Universitas Khairun, pihak kelurahan afa-afa dan PKK Afa-afa. Jumlah peserta adalah 24 orang. Metode Pelaksanaan PkM adalah pembukaan, presentasi materi pengolahan kerupuk, diskusi dengan peserta pelatihan, demonstrasi pembuatan kerupuk. Hasil dari kegiatan ini berupa deskripsi tentang pelaksanaan kegiatan dan deskripsi tentang produk berupa kerupuk alpukat. Ciri khas dari produk kerupuk alpukat ini adalah adanya rasa pahit pada kerupuk, cara untuk mentaktisi rasa pahit adalah pemberian gula pada adonan kerupuk atau bisa juga memberikan gula basah setelah kerupuk digoreng.
Â
Downloads
References
Afrianti, L. H. 33 Macam Buah-buahan untuk Kesehatan. Alfabeta. Bandung. 2010.
Amin, S., Firdaus, A. M., Murtafiah, W. (2021). Pelatihan Materi Gizi Seimbang pada Ibu Rumah Tangga untuk Peningkatan Status Gizi Sulvahrul. Jurnal Terapan Abdimas, 6(2), 102-109
Anggorowati, D., Priandini, G., & Thufail. (2016). Potensi daun alpukat (persea americana miller) sebagai minuman teh herbal yang kaya antioksidan. Industri Inovatif, 6(1).
Daulay, H. (2006). Pemberdayaan Perempuan : Studi Kasus Pedagang Jamu Di Gedung Johor Medan, Jurnal Harmoni Sosial, 1 (1), 7-14
Gede Katja, D., Suryanto, E., & Wehantouw, D. F. (2009). POTENSI DAUN ALPUKAT (Persea Americana Mill) SEBAGAI SUMBER ANTIOKSIDAN ALAMI. In Chem. Prog (Vol. 2, Issue 1).
Karina, A. 2012. Khasiat dan Manfaat Alpukat, edisi ke I. Surabaya: Setomata
Malangngi, L., Sangi, M., & Paendong, J. (2012). Penentuan Kandungan Tanin dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Biji Buah Alpukat (Persea americana Mill.). Jurnal MIPA, 1(1). https://doi.org/10.35799/jm.1.1.2012.423
Rahmawati, S., Asnila, A., Suherman, S., & Abram, P. H. (2020). Kinetika Reaksi Hidrolisis Pati Biji Alpukat (Persea americana Mill) dengan Katalis HCl. Jurnal IPA & Pembelajaran IPA, 4(1). https://doi.org/10.24815/jipi.v4i1.16480
Tamalia, D.I, Santoso, S.I., dan Budiraharjo, K. 2018. Analisis tingkat pendapatan usaha tani alpukat di Kelompok Tani Kabupaten Semarang. Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian, 14(1):1-11.
Widyaningrum, Nova Rahma (2008) potensi aktivitas ekstrak etanol daun dewandaru (eugenia uniflora l.) Sebagai agen pengkhelat logam fe dan penangkap malonaldehid. Skripsi thesis, Universitas Muhammadiyah Surakarta
Downloads
Published
Issue
Section
License
With the receipt of the article by Jurnal Terapan Abdimas Editorial Board and the decision to be published, the copyright regarding the article will be transferred to Jurnal Terapan Abdimas.
Jurnal Terapan Abdimas has the right to multiply and distribute the article and every author is not allowed to publish the same article that was published in this journal.
Every accepted manuscript should be accompanied by "Copyright Transfer Agreement" prior to the article publication.
Jurnal Terapan Abdimas by http://e-journal.unipma.ac.id/index.php/jta is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Â
Â